Obavještenja

Osnovne studije
Gostujuće predavanje poljske istoričarke umjetnosti Karoline Majewske-Güde i kustoskinje Centra savremene umjetnosti Anite Ćulafić

Poštovane koleginice i kolege,

Pozivamo Vas da prisustvujete gostujućem predavanju poljske istoričarke umjetnosti Karoline Majewske-Güde i kustoskinje Centra savremene umjetnosti Anite Ćulafić koje će se, u kontekstu izložbe "Povezani pejzaži" vizuelne umjetnice Irene Lagator-Pejović , održati danas, sa početkom u 19h, u protorijama Centra savremene umjetnosti u Podgorici, tačnije u Sobi za interdisciplinarna istraživanja i susrete Arhiva cetinjskih bijenala koji se nalazi u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš. Predavanje i razgovor će moderirati sama umjetnica.

Karolina Majewska-Güde predstaviti će kustoski koncept izložbe ,,Povezani pejzaži" Irene Lagator i govoriti o procesu i istraživanju koje je dovelo do izložbe. Ona će govoriti o radovima predstavljenim na izložbi u kontekstu zamišljanja budućih krajolika i afektivnog naslijeđa kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja koja se nalazi u posjedu CSU. Takođe, predstaviće ideju procesno orjentisanog umjetničkog rada u javnom prostoru Irene Lagator ,,Simbiotička kolekcija" kao umjetničkog produžetka ideje mirnog suživota, fokusirajući se na problem antropocentrične materijalnosti. Biće riječi i o tome kako se globalna i dekolonijalna istorija umjetnosti bavi djelima i kulturnim proizvodima s periferije i poluperiferije svijeta – o kulturno-istorijskim konceptima kao što su pluralna modernost, kulturni nesinhronicitet i decentrirana kulturna istorija, kao i kolekciji umjetnosti nesvrstaniih zemalja kao njene manifestacije.

Nakon izlaganja Majewske-Güde, biće riječi o istorijatu kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja kojeg će predstaviti jedna od kustoskinja kolekcije Anita Ćulafić.

Izložba Irene Lagator ,,Povezani pejzaži" može se posjetiti do 10. maja a plod je saradnje Fondacije Petrović Njegoš i Centra savremene umjetnosti - Laboratorije kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja.

Edukativni program izložbe ,,Povezani pejzaži" do sada je ugostio predavanje njemačkog istoričara umjetnosti dr Toni Hildebrandta. Do kraja septembra planirana su i predavanja crnogorske teoretičarke arhitekture i arhitekte dr Anđelke Badnjar Gojnić kao i slovenačke istoričarke umjetnosti Bojane Piškur.