Obavještenja

Osnovne studije
Poziv - izložba "40 godina art ljubavi" Vlaste Delimar

Svim zainteresovanim studentima prosljeđujemo poziv da, ukoliko su u mogućnosti, isprate izložbu "40 godina art ljubavi" Vlaste Delimar:

Centar savremene umjetnosti sa velikim zadovoljstvom najavljuje izložbu "40 godina art ljubavi" Vlaste Delimar, jedne od najznačajnijih jugoslovenskih i post-jugoslovenskih umjetnica performansa. Dan uoči otvaranja izložbe, 17.11.2022 od 18h u galeriji Centar, publika će biti u prilici da vidi poznati performans Vlaste Delimar - "Pravo na orgazam u šezdesetoj", nakon čega u 19h slijedi otvaranje izložbe.

2020. godine Vlasta Delimar krenula je u proslavu četrdeset godina samostalnog umjetničkog djelovanja, planirajući seriju izložbi u gradovima bivše Jugoslavije i to u Ljubljani, Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Podgorici i Skoplju. Ovu zamisao poremetila je i otežala pandemija Covid 19, pa se izložba u Podgorici sa zakašnjenjem sada pridružuje več realizovanim predstavljanjima u Zagrebu (2020), Ljubljani (2020), Skoplju (2020) i Beogradu (2022).

Izložba "40 godina art ljubavi" Vlaste Delimar kroz arhivske fotografije i video zapise publici predstavlja skoro pola vijeka dugu umjetničku praksu Vlaste Delimar, u kojoj umjetnica neumorno ponavlja gest preispitivanja i dekonstrukcije postavljenih društvenih normi i predrasuda, naglašavajući njihovu neusklađenost sa stvarnim potencijalom življenja, koji iste anesteziraju i opresuju.

VLASTA DELIMAR (1956., Zagreb) najznačajnija je hrvatska umjetnica performansa, beskompromisna u kritikama ideologija kojima se bavi u svojoj umjetničkoj karijeri započetoj kasnih 70-ih. Nagradu Sedam sekretara SKOJA dobila je 1986., a od 2005. do 2015. Vodila je umjetničku organizaciju “Moja zemlja, Štaglinec” i međunarodni performans festival koji se održavao u Štaglincu kraj Koprivnice. Članica je HDLU-a. Jedna je od ključnih figura koje su definisale savremeni performans kroz prizmu vlastitog tijela kao medija i sadržaja - ženskog, golog tijela koje i u današnjem društvu još uvijek ne prestaje biti predmet kontroverze. Istražujući u svom radu feminitet, muško-ženske odnose i stadijume životnog ciklusa - od mladosti i žudnje preko partnerstva i majčinstva sve do starenja - u javni prostor iznosi autobiografske narative koji propituju razgraničenja javnog i privatnog i normative politika identiteta.

Za sebe ističe da ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi, te da se zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštovanje različitosti i ekološku svijest.

Ova izložba je četvrto predstavljanje Vlaste Delimar u Crnoj Gori - učestvovala je na Festivalu Jugoslovenskog Alternativnog Teatra u Titogradu (1989), na 24. Crnogorskom likovnom salonu 13. novembar (1990) i na festivalu FIAT (2007).