Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za prisustvo svečanom otvaranju izložbe "ELEMENTS - KNJIGA I VRIJEME"

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju svečanom otvaranju izložbe "ELEMENTS - KNJIGA I VRIJEME" koje će se u Galeriji Univerziteta Donja Gorica održati u četvrtak, 17. novembra, sa početkom u 14.00h. Prisustvo otvaranju izložbe je obavezno za sve studente Fakulteta umjetnosti.

U nastavku ovog obavještenja prosljeđujemo tekst najave izložbe:

Postavka "ELEMENTS – KNJIGA I VRIJEME" pokušaj je tri umjetnika, akademskih vajarki Ine Martinović i mr Maje Čakalović, kao i teoretičara savremene umjetnosti dr Miluna Lutovca, autora postavke, da likovnim jezikom progovore o možda najvažnijoj tekovini civilizacije – PISANOJ RIJEČI.

Pisana riječ je, od sumerskog klinastog pisma, preko Vavilona i Egipta do naših dana, uz pomoć šila, kista, dlijeta i olovke, opredmećivana i čuvana na glinenim pločicama, kamenu, željezu, papirusu, papiru i na osnovu svojih tajnih “atomskih” kodova, baš kao hemijski elementi u Mendeljejevom Periodnom sistemu, izranjala i pronalazila svoje mjesto u vremenu i prostoru.

Upravo zato, pored autorskih radova pomenutih stvaralaca, gost na izložbi „ELEMENTS“ je i instalacija „KO JE SLJEDEĆI“, koja po formi i funkciji podsjeća na Mendeljejevo traganje za prepoznatim, kao i onim tek naslućenim elementima, koja je nastala zajedničkim promišljanjem svih učesnika u projektu, prije svega profesora i studenata UDG.
Naime, riječ je inspirativnoj i dinamičnoj biblioteci UDG IZDANJA, sa ostavljenim prostorom za nove naslove i autore. Otuda i naziv instalacije: „Ko je sljedeći?“

Dakle, praznina ne postoji. Sve je, od prve riječi, zvuka i crteža, oblik i sadržaj.