Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za prisustvo tribini akademika Mira Vuksanovića na temu "Pisac i zavičaj"

Zainteresovanim studentima svih nivoa studija prosljeđujemo poziv da, ukoliko su u mogućnosti, prisustvuju tribini na temu "Pisac i zavičaj" akademika Mira Vuksanovića, koja će se u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u ulici Rista Stijovića br. 5, održati u četvrtak 01. juna, sa početkom u 12.00h.

Akademik Miro Vuksanović, književnik, rođen je 4. maja 1944. godine u Krnjoj Jeli, opština Šavnik. Osnovnu školu završio je u mjestu rođenja, Nižu gimnaziju u Boanu, Višu realnu gimnaziju u Nikšiću, a diplomirao je na studijama književnosti u Beogradu. Kratko je radio kao profesor, potom je trinaest godina bio direktor Gradske biblioteke ,,Karlo Bijelicki" u Somboru, dvadeset i šest godina Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, a od 2011. godine upravnik je Biblioteke SANU u Beogradu.

Objavio je veliku trilogiju azbučnih romana o zavičajnim riječima (,,Semolj gora", ,,Semolj zemlja" i ,,Semolj ljudi"), romane ,,Kletva Peka Perkova", ,,Gradišta", ,,Točilo", "Kućni krug", ,,Bihpolje" i ,,Daleko bilo". Objavio je knjige pripovjedaka ,,Garske oči", ,,Povratak u Ravangrad", ,,Otvsjudu" i ,,Čitanje tavanice", dvije knjige kratkih eseja o zmijama i vukovima, danonoćne zapise u tri knjige, oglede ,,Klesan kamen", putopis "Brojčanik'', poeme "Moračnik" i ,,Tamooni", knjige intervjua. Ranije su mu štampani izabrani romani i izabrana djela, a ove godine izlaze Vuksanovićeva sabrana djela u dvadeset tomova. Pokretač je i glavni urednik antologijske edicije ,,Deset vekova srpske književnosti" i "Kritičkog izdanja dela Ive Andrića". Priredio je za štampu Vukov Rječnik kao azbučni roman, više Njegoševih knjiga, kao i djela Laze Kostića, Veljka Petrovića, romane i pripovijetke Milovana Đilasa, Miodraga Bulatovića, pjesme Stevana Raičkovića i dvije knjige o Milanu Konjoviću.

Dobitnik je velikog broja nagrada - NIN-ove nagrade, Vukove nagrade, Nagrade ,,Meša Selimović", Nagrade ,,Laza Kostić", Nagrade ,,Veljko Petrović", Nagrade ,,Mihajlo Pupin", Nagrade ,,Svetozar Ćorović", a u Cmoj Gori - Nagrade ,,Miroslavljevo jevanđelje", Nagrade ,,Marko Miljanov", Nagrade "Pečat hercega Šćepana" i Nagrade ,,Miodrag Ćupić".

U cilju što bolje informisanosti svih zainteresovanih studenata o ovom događaju, u prilogu dostavljamo i Zvanični Poziv.