Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za prisustvo predavanju Ivana Novaka - petak 02. februar 2024.

Svim zainteresovnim studentima prosljeđujemo poziv za prisustvo predavanju jednog od osnivača grupe “Laibach”, Ivana Novaka, koje će se u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti, održati u petak, 02.02.2024. godine u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, u 17 časova.

Na predavanju će osim Ivana Novaka koji će kroz svoje predavanje o Laibachu kao “Gesamtkunstwerk” upoznati zainteresovanu javnost i sa njihovim pokretom i posebnom energijom urbanosti i alternative, govoriti i Natalija Đuranović, kustoskinja MSUCG.

Nakon predavanja usljediće projekcija filma “Pobjeda pod suncem”.

Grupa Laibach je osnovana 1980. godine u Trbovlju, u okviru slovenačkog ili, u to vrijeme, šireg jugoslovenskog pank i alternativnog umjetničkog pokreta 80-ih godina. Provokativan stav koji su članovi zauzeli od svojih početaka shvaćen je kao odgovor na totalitarizam tadašnje SFRJ. Laibach ne osporava sistem parodijom ili direktnom kritikom; njihov specifičan način provokacije obično se definiše kao nad-identifikacija. Ili, kako sami kažu: „Umjetnost i totalitarizam se ne isključuju. Totalitarni režimi ukidaju iluziju revolucionarne individualne umjetničke slobode".

Događaj se realizuje u koprodukciji sa Muzičkim centrom Crne Gore, uz saradnju sa Izdavačko-edukativnim sektorom MCCG.