Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za prisustvo predavanju kustosa Džona Blekvuda - 20.03.2024.

Prosljeđujemo poziv svim zainteresovanim studentima da, ukoliko su u mogućnosti, prisustvuju predavanju kustosa Džona Blekvuda, koje će se u organizaciji Instituta za savremenu umjetnost i Arhiva Cetinjskih bijenala, održati danas, 20. marta, u 18.00h, u prostorijama Dvorca Petrovića na Kruševcu (prvi sprat).

U okviru predavanja Blekvud će govoriti o metodologijama participativnog posmatranja, pojmovima kulturne ekologije, kao i problemima prezentovanja umjetničkih praksi iz veoma specifičnih lokalnih konteksta na internacionalnom nivou. Neki od umjetnika o kojima će govoriti su: Elena Čemersak i Ivana Mirčevska, Lana Čmajčanin, Igor Toševski…

U prezentaciji kustoskih i istorijskih istraživanja, osvrnuće se na tri projekta: Oteta država (2017, Summerhall, Edinburg), Niišta nije zagarantovano - Izložba bosno-futurizma (Edinburg 2022), i Oblikovanje savremenosti: Rani makedonski video art od 1984. godine (REWIND Re-exhibit galerija, onlajn).

Pisac i kustos Džon Blekvud, kojeg je crnogorska publika imala prilike da upozna kao predavača na izložbi "Pravi san velikih prijatelja – fudbal u Crnoj Gori" NMCG 2023, ovih dana je gost Instituta za savremenu umjetnost ISU i Arhiva cetinjskih bijenala ACB, a povod su razgovori i istraživanje diskursa savremene umjetnosti u Crnoj Gori.

Džon Blekvud već skoro dvadeset godina radi u prostoru bivše Jugoslavije. Autor je knjige Kritička umjetnost u savremenoj Makedoniji (Skoplje, 2016) i kustos je izložbe u Londonu, Aberdinu, Skoplju i Zagrebu. Vanredni je profesor savremene umjetnosti na Grejevoj školi umjetnosti, Robert Gordon Univerzitet, Aberdeen.