Obavještenja

Osnovne studije
Poziv na predavanje i radionicu Jelene Vesić u Muzeju savremen umjetnosti, pod nazivom Solidarnost u vremenu: Slike istorije u savremenoj umetnosti.

Ovom prilikom pozivamo studente da se prijave za učešće u predavanje i radionicu Jelene Vesić u Muzeju savremen umjetnosti, pod nazivom Solidarnost u vremenu: Slike istorije u savremenoj umetnosti.
Vesić je gošća Muzeja savremene umjetnosti u okviru projekta Laboratorija umjetnosti nesvrsranih zemalja i održaće predavanje i radionicu pod nazivom Solidarnost u vremenu: Slike istorije u savremenoj umetnosti.
Predavanje i radionica će biti održani 8.5.2024. u 18h u Perjaničkom domu, a možete se prijaviti putem mejla pr@msucg.me.
U prilogu se nalazi kratki opis radionice, kao i najava.

Jelena Vesić (PHD) je nezavisna kustoskinja, spisateljica, urednica i predavačica. Aktivna je u oblasti izdavaštva, istraživanja i izložbene prakse koja prožima političku teoriju i savremenu umjetnost. Vesic je kourednica časopisa Red Thread (Istanbul), članica savjeta Mezosfere (Budimpešta) i predsjednica Udruženja likovnih kritičara AICA Srbija.

Vesić je kustosirala mnoge izložbe, među kojima su Predavanje Performans (MoCA, Beograd i Koelnischer Kunstverein, 2009/10), kao i kolektivni izložbeni projekat Politčke Prakse (post-) Jugoslovenske Umjetnosti (2009), koji kritički istražuje koncepte i narative iz istorije umjetnosti Jugoslavije nakon raspada Jugoslavije. Njena nedavna izložba U Kolektivizaciji (MG, Ljubljana, 2022) bavi se feminističkim intervencijama u narativima istorije umjetnosti o avangardnim umjetničkim kolektivima 20. vijeka.

Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja jeste projekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, koji je u martu 2022. započeo tim kustoskinja i konzervatorki, i to: Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

Aktivnosti projekta gravitiraju oko kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, pri čemu on ima za cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe institucije, uz povezivanje ove kolekcije (koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu) sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom. Namjera je da se u okviru ovog programa u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, kao i obnavljanju međunarodnih konekcija i razmjenā koje je kolekcija njegovala.

Povezani fajlovi: