Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za prisustvo otvaranju izložbe "Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori"

Prosljeđujemo poziv svim zainteresovanim studentima da, ukoliko su u prilici, prisustvuju otvaranju izložbe akademske umjetnice Anke Burić na temu "Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori", koja će se održati u Galeriji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u ulici Rista Stijovića br. 5, u četvrtak 06. juna, u 19h.

Anka Burić je rođena u Nikšiću, 30. aprila 1956. godine. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Dževada Hoze, 1981. godine. Na Akademiji Vytvarnych Umeni u Pragu, specijalizirala je kod profesora Ladislava Cepelaka (1982—1983), dok je magistarske studije završila 1983. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Branka Miljuša. Studijski je boravila u Parizu, u Site Internationale des Arts, 1984. godine.

Redovna je profesorka na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na Odsijeku za grafiku.

Radovi joj se nalaze u mnogim značajnim muzejima, galerijama i kulturnim institucijama, među kojima su Narodni muzej Crne Gore na Cetinju, Nacionalna biblioteka u Parizu, Zavičajni muzej u Nikšiću, Muzej savremene umetnosti Beograd, Kabinet grafike Zagreb, Aleksandrijska biblioteka, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Za vanrednu članicu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabrana je 12. decembra 2003. godine, a za redovnu 19. decembra 2008. godine. Bila je predśednica Odbora za likovnu umjetnost CANU. Članica je ULUCG-a od 1981. godine.

Od 2011. godine ima status istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

Živi i radi u Podgorici i na Cetinju.