Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za prisustvo predavanju i razgovoru s Bojanom Petrić i Zoranom Pantelić (asocijacija Apsolutno i Kuda) - Arhiv cetinjskih bijenala

Arhiv cetinjskih bijenala najavljuje predavanje i razgovor sa Bojanom Petrić i Zoranom Pantelićem, (asocijacija Apsolutno i Kuda.org), koje je planirano da se održi u srijedu 19.06.2024, u 18h u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Gosti Arhiva cetinjskih bijenala će predstaviti dio produkcije asocijacije, uključujući i radove izložene na Cetinjskom bijenalu 1994. godine. Fokus će takođe biti na transformaciji iskustva rada u umjetničkom kolektivu u nove oblike umjetničkog organizovanja i produkcije u okviru centra Kuda, osnovanog 2000. godine u Novom Sadu.

Asocijacija Apsolutno je umjetnički kolektiv koji je djelovao devedesetih godina u Novom Sadu. Umjetnička aktivnost asocijacije proistekla je iz vizuelnih umjetnosti da bi se vremenom proširila na interdisciplinarna istraživanja čije su polazne tačke bile 'apsolutno realne činjenice' iz neposrednog društvenog okruženja. Projekti su često realizovani in-situ i na lokacijama posebne namjene, kao što su brodogradilište, groblje, most, granični prelazi i pijace i u različitim formatima. Svoju produkciju asocijacija Apsolutno prezentovala je na brojnim izložbama, festivalima i simpozijima, uključujući Gvangju Biennial 1997; Transmediale Berlin 1998; Wroclaw new media festival 1999; VIPER Media Festival Basel 2000; TELE/VISIONS Kunsthalle Bec 2001; Manifesta 4 Frankfurt, Artist Space New York 2004.

Centar Kuda.org, osnovan 2000. u Novom Sadu, je neprofitna umjetnička organizacija usmjerena na eksperimentalnu i kritičku umjetnost. Kroz dinamičan interdisciplinarni i trans-umjetnički program radionica, umjetničkih rezidencija, performansa i zvučnih eksperimenata, kuda.org se bavi društvenim temama i katalizira umjetničko stvaranje, obrazovanje, društveni angažman za transformaciju lokalne zajednice i šire javnosti. Iniciran kao proto-koncept mašina, aktivnosti koje proizlaze iz produkcije su izložbe, simpozijumi, izdavaštvo, akcije, javne intervencije, itd, a nastaju kao odgovor na probleme i pojave u društvu.

Povezani fajlovi: