Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za učešće u treningu u okviru Fonda za kulturu mladih Zapadnog Balkana

Zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo o održavanju treninga koji Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) organizuje u okviru "Fonda za kulturu mladih Zapadnog Balkana" koji je namijenjen kulturnim radnicima, umjetnicima i nevladinim organizacijma koje se bave mladima i kulturom.

Trening za jačanje kapaciteta za pisanje i implementaciju projekata u okviru Fonda za kulturu mladih Zapadnog Balkana će se održati 21-23. juna, u hotelu Franca u Bijelom Polju.
Cilj treninga je da unaprijedi kapacitete kulturnih radnika i predstavnika organizacija aktivnih u domenu kulture i mladih za pisanje i implementaciju projekata koji se bave promocijom regionalne saradnje, interkulturalnog učenja i omladinskih razmjena. Ovi projekti mogu biti podržani u okviru kvartalnih poziva koje RYCO raspisuje za pojedince i predstavnike nevladinih organizacija u okviru Fonda za kulturu mladih Zapadnog Balkana. Trening će voditi iskusni treneri u oblasti projektnog menadžmenta u kulturi kao i stručnjaci za teme od značaja za RYCO strateške programske oblasti.

Kako bi učestvovali u treningu, svi zainteresovani studenti trebaju popuniti formu za prijave koja se nalazi na sledećem LINKU najkasnije do 14.06.2024. 
 
Regionalni fond za kulturu mladih Zapadnog Balkana je višegodišnji projekat, namijenjen kulturnim radnicima i nevladinim organizacijma koje se bave mladima i kulturom. Projekat ima za cilj da podrži kulturni aktivizam mladih i kreativna rješenja za društvena i politička pitanja na Zapadnom Balkanu, doprinoseći regionalnoj saradnji, interkulturalnom dijalogu, izgradnji mira i pomirenju. Projekat finansira njemačko Savezno ministarstvo vanjskih poslova, a sprovodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).
 
Finansirani projekti će doprinijeti unapređenju regionalne saradnje kulturnih radnika i omogućiti inovativne načine sprovođenja različitih kulturnih i umjetničkih aktivnosti koje imaju regionalnu komponentu i teže osnažiti interkulturalno učenje i dijalog, izgradnju mira i pomirenja. U okviru LOT-a 1, Regionalni fond za kulturu mladih Zapadnog Balkana dodjeljuje grantove umjetnicima i kulturnim radnicima sa Zapadnog Balkana. U okviru LOT-a 2, ova mogućnost se proširuje na nevladine organizacije registrovane u okviru jedne od RYCO ugovornih strana, koje su aktivne u oblasti kulture. Kao i u prethodnom javnom pozivu, pojedinci u Drugom javnom pozivu mogu se prijaviti za dobijanje sredstava u iznosu do 3.000 eura, dok organizacije civilnog društva iz oblasti kulture mogu aplicirati za sredstva u iznosu do 6.000 eura. Više informacija o projektu i procesu prijave dostupno je na RYCO web stranici www.rycowb.org.