Obavještenja

Osnovne studije
Projekat Arhiva Cetinjskih Bijenala In Situ - predavanje umjetnice Antje Majewski

Arhiv Cetinjskih Bijenala In Situ, u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš, organizovaće predavanje umjetnice Antje Majewski, u četvrtak, 10. oktobra u 18 časova, u prostoriji za interdisciplinarna istraživanja i susrete, koja se nalazi na prvom spratu Dvorca Petrović, u parku Kruševac, Podgorica.

U nastavku prosljeđujemo i link koji vodi do sajta umjetnice, a gdje se studenti bliže mogu upoznati s njenim radom: www.antjemajewski.de

Antje Majewski se bavi slikarstvom, video radovima, pisanjem, kao i situacionističkim i kolaborativnim praksama. Rad ove umjetnice istražuje prirodno-kulturnu povezanost ljudi, objekata, teritorija i biljaka. Bavi se pitanjem reprezentacije, naracije i transformacije stvarnosti.


Od 2009. godine, njen rad se fokusira na sedam objekata iz njenog projekta „Svijet Gimela.“ Kako bi stekla dublje razumijevanje ovih objekata koji čine njen visoko lični i subverzivni „univerzalni muzej“, Majewski je putovala širom svijeta, susrećući se sa umjetnicima, naučnicima i aktivistima na različitim kontinentima, istražujući kulturne kontekste iz kojih ovi objekti potiču. Nova značenja koja ovi objekti prenose odražavaju postkolonijalne situacije, prekinute narative i eksploataciju prirode, a ujedno omogućavaju nova prijateljstva i saradnje.

Antje Majewski je studirala istoriju umjetnosti, istoriju i filozofiju u Kelnu, Berlinu i Firenci od 1987. do 1995. godine. Trenutno je profesorka slikarstva na Univerzitetu umjetnosti u Braunšvajgu. Njeni značajni projekti i izložbe uključuju prezentacije u Haus der Kulturen der Welt u Berlinu, kao i u M HKA u Antverpenu (2024); neugerriemschneider, Berlin (2023 i druge); Kunstmuseum Thun (2021); Hamburger Bahnhof, Berlin (2018); Centar za savremenu umetnost, Zamak Ujazdowski, Varšava (2016); Muzej Abteiberg, Menhengladbah (2015); Muzej Sztuki, Lodž (2014); Deutsche Bank Kunsthalle, Berlin (2013); Frankfurter Kunstverein, Frankfurt na Majni (2013); Weltkulturen Museum, Frankfurt na Majni (2012); Kunsthaus Graz (2011); i Salzburger Kunstverein, Salcburg (2008).