Obavještenja

Osnovne studije
Dani nematerijalne kulturne baštine Bara - poziv

Prosljeđujemo poziv svim zainteresovanim studentima da, ukoliko su u prilici, isprate Drugo izdanje manifestacije "Dani nematerijalne kulturne baštine Bara", koja će se realizovati 19. i 20. oktobra 2024. godine u "Kući maslina" u Starom Baru. Noseća tema ovogodišnje manifestacije bavi se barskim narodnim nošnjama (spičanskom, šestanskom, mrkovskom, zubačkom, krajinskom...) sa tendencijom rekonstrukcije tzv. "barske narodne nošnje", o čemu će govoriti poznati crnogorski etnolozi i konzervatori.

Takođe, na manifestaciji će, kao posebna tema biti apostorfiran značaj glasila/publikacija koje promovišu, podržavaju i afirmišu nematerijalno stvaralaštvo - Zupci Times / Glas Mrkojevića / "Marija i Petar u spičanskoj nošnji". Osim navedenog, program manifestacije će biti posvećen starim običajima - Iznošenju šestanskog banira i kamena na Velju mogilu.

I ovogdišnje izdanje manifestacije stavlja u fokus bogato nematerialno kulturno nasljeđe Bara, kao neiscrpno vrelo različitih identiteta, tradicija, običaja, narativa, vještina i umijeća, koji su vjekovima produkovali splet živećeg multikulturalizma ovdašnjih prostora. Manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste, s ciljem zaštite i očuvanja kroz adekvatnu valorizaciju prepoznatih vrijednosti, u želji da određeni elementi nematerijalne kulturne baštine Bara dobijaju zakonsku zaštitu i postanu zvanična nematerijalna kulturna dobra Crne Gore.

Autorski projekat istoričarke umjetnosti dr Anastazije Miranović "Dani nematerijalne kulturne baštine Bara" prvi put se realizovao 28, 29. i 30. septembra 2023. godine, u sklopu Dana evropske kulturne baštine, koji su bili posvećeni dvadesetogodišnjici zaštite nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ovogodišnja manifestacija realizuje se u organizaciji "Kuće maslina", uz pomoć Opštine i Turističke organizacije Bar, u subotu i neđelju, 19. i 20. oktobra 2024. godine, sa početkom u 11 časova.