Predavači

Redovni profesor
Prof. dr Nedžad Ibrahimović

Rođen u Tuzli. Završio Pedagoški fakultet u Osijeku a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti književnosti. Završio televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Nizozemska). Bio glavni i odgovorni urednik časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Differance (razlika-differance.com).

Objavio knjige književnih i filmskih studija i eseja: Prelamanje eseja (1989), Čitalac na raskršću (2001), O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja (2011), Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012),

Romane: Inkapsulirana tijela (Buybook, Sarajevo, 2014.) Kuća Teodore K (Fraktura, Zagreb, 2019) i Inkapsulirane duše (Gradska biblioteka, Zenica, 2021), 

Knjige poezije: Mala povijest smrti i pisanja (Fondacija za izdavaštvo BiH, 2016.), Obiteljske i druge strašne pjesme (Fondacija za izdavaštvo BiH, 2021) i Ljubavne i druge strašne pjesme (Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje 2022). 

Uredio zbornike: Kulturalni studiji i drugo (časopis Razlika-Differance, izd. Društvo za književna i kulturalna istraživanja, Tuzla, 2003; br. 3-4) i Tijela u shopingu 1-3 (Izbor iz savremene britanske drame; Društvo za književna i kulturalna istraživanja 2004). 

Objavio knjigu o tumačenju i interpretaciji savremene poezije: (Či)talac lirske pjesme - Tumačenje savremene poezije (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore, Podgorica, 2022.)

Režirao kratke filmove: Pun mjesec iznad Bosne (Volle maan boven Bosnië) (1995) i Protiv struje (Tegen de stroom, 1999) za nizozemske producente, te film Nuhova/Noeva priča (2006) za RTVBiH.

Kao Fulbright profesor 2006-2007. predavao Južnoslavenski film i Južnoslavensku književnost u egzilu u SAD na University of Washington (Seattle).  

Dobitnik nagrade Risto Ratković za najbolju knjigu pjesama, Bijelo Polje, 2021.

Ima zvanje redovnog profesora.

Obnašao funkciju predsjednika P.E.N. Centra BiH.

dr Nedžad Ibrahimović