Predavači

Redovni profesor
Prof. dr Nedžad Ibrahimović

Rođen u Tuzli. Završio Pedagoški fakultet u Osijeku a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti Književnosti. Završio televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Nizozemska). Bio glavni i odgovorni urednik časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Differance (razlika-differance.com). Objavio knjige književnih i filmskih studija i eseja: Prelamanje eseja (1989), Čitalac na raskršću (2001), O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja (2011), Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012), romane: Inkapsulirana tijela (Buybook, Sarajevo, 2014.) i Kuća Teodore K (Fraktura, Zagreb, 2019), knjige poezije Mala povijest smrti i pisanja (2016.) i Obiteljske i druge strašne pjesme (2021). Uredio zbornike: Kulturalni studiji i drugo i Tijela u shopingu 1-3 (Izbor iz savremene britanske drame) u časopisu Razlika-Differance.

Režirao kratke filmove: Pun mjesec iznad Bosne (Volle maan boven Bosnië) i Protiv struje (Tegen de stroom) za nizozemske producente, te film Nuhova/Noeva priča za RTVBiH.

Kao Fulbright profesor 2006-2007. predavao Južnoslavenski film i Južnoslavensku književnost u egzilu u SAD na University of Washington (Seattle).  

U zvanju redovnog profesora zaposlen na Odsjeku za b/h/s/c jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Obanašao funkciju predsjednika P.E.N. Centra BiH.

dr Nedžad Ibrahimović